Baader - Meinhof

De illusie dat een woord, naam of ander object dat recent onder iemands aandacht kwam in de volgende periode plotseling voor lijkt te komen in een onwaarschijnlijk hoge frequentie.

De naam duidt op de Baader-Meinhof-Groep, een historische terroristische organisatie in de Bondsrepubliek Duitsland. In 1994 meldde een commentator in een krant dat hij meende de naam plotseling vaak te horen nadat hij hem voor het eerst tegenkwam. Hij herkende deze illusie als een meer voorkomend effect en noemde dit het Baader-Meinhof-fenomeen.

In 2006 gaf Arnold Zwicky dit fenomeen de meer wetenschappelijke term frequentie-illusie.

(bron: wikipedia) 

Arnold Zwicky schreef dat het te maken had met 2 psychologische processen: selectieve aandacht en bevestigingsvooroordeel.

Selectieve aandacht zorgt ervoor dat ons brein nutteloze informatie kan scheiden van nuttige informatie. Wanneer het te maken krijgt met (nieuwe) informatie, zal het onbewust op zoek gaan naar die nieuwe informatie in andere situaties om jezelf op die manier te trainen en sterkere zenuwbanen aan te maken. Stel je dus voor dat je tijdens een tarotlezing een kaart voor je krijgt met een lieveheersbeestje op, dan zal je onderbewustzijn nadien actiever op zoek gaan naar lieveheersbeestjes in de omgeving. De boodschap die aan dat lieveheersbeestje gekoppeld is, zal zich op die manier dus beter kunnen vastzetten in je hersenen. Je gaat jezelf dus onbewust herinneren aan een boodschap die jij relevant vond.

Bevestigingsvooroordeel is de neiging om aandacht en waarde te hechten aan informatie die de eigen ideeën, overtuigingen of hypotheses bevestigt.

(bron: wikipedia)

Dit kan bijvoorbeeld vaak het geval zijn wanneer het aankomt op tarotlezingen over de toekomst. Uiteraard kunnen kaarten je toekomst niet voorspellen. Er is (nog) niets in onze wereld dat onze toekomst kan voorspellen. Maar wat de kaarten wel kunnen doen, is een nieuw licht schijnen op een mogelijke toekomst, die zou kunnen voorvallen als je je keuzes hieraan aanpast. Uiteraard heb je zelf al een beeld van hoe je je toekomst het liefst zou zien evolueren, dus als er dan een kaart tevoorschijn komt die iets volledig anders suggereert, kan het soms even slikken zijn. De kans is dan groot dat je zelfs op zoek gaat naar bevestiging van de toekomst die jij toch het liefste zou zien gebeuren. Toen ik bv. tijdens een lezing de hele duidelijk kaart voor mijn neus kreeg dat ik de mannelijke energie in mijn leven moest loslaten om vruchtbaar te kunnen zijn, was dat op dat moment een enorme domper. Ik wilde immers kinderen met de man in mijn leven. In mijn hoofd kon dit geen OF-verhaal zijn. Ik ging dus op zoek naar een andere mogelijke verklaring en kwam uit op de volgende uitleg: als ik terug creatief (vruchtbaar) wou zijn, moest ik de rationaliteit (mannelijke energie) leren loslaten. Ik zou meer moeten flowen… Die boodschap resoneerde echter niet helemaal met mijn leven, dus ik stopte ze ergens ver weg in een donker hoekje van mijn brein, zodat ik er niet meer direct aan moest denken. Een hele tijd later kwam deze reading toch weer terug boven in mijn hoofd, want nog geen maand nadat ik die bepaalde man in mijn leven had losgelaten omwille van andere omstandigheden, bleek ik vreemd genoeg toch plots zwanger…

Ook in dit geval was het trouwens duidelijk dat de frequentie-illusie mij te pakken had gekregen, want na die reading zag ik precies veel meer zwangere vrouwen in mijn omgeving en hoorde ik heel wat verhalen van die vrouwen die allerlei zaken en energieën in hun leven hadden losgelaten en daarna als bij wonder zwanger bleken te zijn. Ik ging me ook meer focussen op dat zwanger worden, alsof ik iets wou bewijzen…

Het belangrijkste om te onthouden over de connectie tussen tarot en bevestigingsvooroordeel is dat je best geen vragen stelt over zaken waar je al een ideaal toekomstbeeld over hebt. Kijk vooral ook met een open geest naar de boodschap voor je en onderzoek eventuele verschillende interpretaties van de kaarten.

Gebruik daarnaast de selectieve aandacht en het Baader-Meinhof-fenomeen in je voordeel en koppel de relevante boodschappen aan de kleine symbolische tekenen op de kaarten die je voor je neus krijgt, zodat je jezelf hier achteraf nog aan kan herinneren.

Hoe kan je mij bereiken?

Contact details

Wil je me boeken voor events, privé- of personeelsfeestjes?

Contacteer me dan gerust via e-mail.

WIL JE MEER?

SCHRIJF JE IN OM DE LAATSTE UPDATES OVER MIGHTY STARDUST TE KRIJGEN, PLUS WAT EXCLUSIEVE GOODIES!

Selecteer waarvan je op de hoogte gehouden wilt worden:

Wij spammen niet! Beloofd.